dissabte, 14 de juliol del 2018

Ells cobren i elles no!



Sembla un disbarat, oi? Doncs no, és una realitat. La Compañía Aceites y Energía Santamaría (quina malastrugança) del municipi de Lucerna a Còrdova, s’ha negat a abonar la pujada salarial obligada per conveni a tres administratives. Suposo que la persona de lleis que els ha mal aconsellat deu ser un home perquè els ha permès justificar-se de manera pública dient que el text només «parla dels treballadors». Així que també suposo que el dia que a l’escola d’aquest individu expert en lleis van explicar què era el masculí genèric, o feia campana o no escoltava. Però cal ser comprensiu perquè, fa pocs dies, va sortir la notícia que els andalusos treuen pitjor nota en castellà que els catalans.
El sindicat CCOO ja ha denunciat l’empresa per discriminació de gènere i troba «surrealista i increïble» la resposta. Hi podríem afegir, fastigosament masclista?
El desembre de 2017, l’empresa va signar un conveni col·lectiu d'indústries d’oli. Els efectes econòmics de la signatura estipulen una pujada salarial d’1’5% i s’havia de començar a cobrar a partir del gener del 2018. Els homes, l’han cobrada. Les dones, que no entren en el masculí «treballadors» de l’empresa, no. Estaran catalogades com a material informàtic? Fa posar la pell de gallina. Quina gerència més covard. Us podeu imaginar que l’empresa hagués signat amb la CUP en femení? Només haurien cobrat les tres dones! Ben rucs, perquè s’haurien estalviat molts diners.
La secretària de la dona de CCOO de Còrdova, Mar Ávalo, considera que és un «clar exemple de discriminació per raó de sexe». I lamenta que, a questes alçades, «encara hi hagi empreses i empresaris que creguin que els homes tenen més drets que les dones pel senzill fet de ser homes».
I tot això sense saber si algun dels homes que ha cobrat més és menys «treballador» que alguna de les dones que s’ha quedat sense res.
També cal fixar-nos que en aquesta empresa, la falta de paritat és ofensiva. Les dones semblen una minoria molt minsa. Segon pecatot, després de deixar-les sense la paga que els correspon per llei. I també cal reflexionar sobre si les administratives són dones perquè treballen de cara al públic i queden més mones o si són ajudants de direcció i han estat escollides per alegrar la vista als directius. Tercer pecatot! I no furgo més per evitar crítiques masclistes.
CCOO ha advertit que si no es paga a les dones, «prendrà les mesures legals oportunes». Però em sembla que CCOO es queda curt. L’empresa ha d’abonar el que deu i pagar una quantitat acordada entre les parts per compensar el perjudici causat a les treballadores. A part d’una multa, per prendre la justícia per imbècil. Encara que últimament, segons quins lletrats, sembla que hi facin oposicions...
I és que ningú que infravalori les dones, per més empreses que tingui, porti americana, segell d’or al dit i cadena del mateix al coll, pot ser mereixedor de respecte per falta de dignitat.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada