dissabte, 29 d’abril del 2023

Fills, sí o no?


Tenir fills no hauria de ser una decisió lliure i voluntària de les dones? El problema demogràfic mundial impacta directament i malaurada en la presa d’aquesta decisió.

La població mundial està decreixent amb una acceleració més ràpida del que es preveia. La tendència de les dones a tenir menys fills és més dràstica del que s’esperava. I l’empoderament femení, tan lent però indispensable per a les dones, també està tenint conseqüències demogràfiques: neixen menys fills.

Un estudi del 2017 deia que una de les maneres més eficaces de lluitar contra el canvi climàtic era reduir el número del fills. El planeta no podria donar l’abast a tanta població. I moltes parelles ja havien decidit conscientment no tenir fills per ajudar a la causa.

En aquests moments, però, és tan alarmant el declivi poblacional, que els experts ja diuen que no cal fer aquest sacrifici; sinó ajudar per aconseguir el contrari.

El 2020, la Xina, ja havia perdut població. L’Índia va pel camí.

I cada vegada, la població està més envellida. Com assegurar un final digne als vells si no hi ha criatures?

John Wilmorth, director de la Divisió de Població a l’ONU, diu que els països desenvolupats han passat molt ràpid de tenir una mitjana de sis fills, a dos.

Certament: a casa érem set germans i jo he tingut dos fills.

Clara Cortina, sociòloga experta en demografia, explica que el nombre clau és el 2.1, que es considera la taxa de reposició. Per sobre d’aquest nombre, es creix; per sota, es decreix.

I ara, la caiguda sostinguda d’aquesta xifra ja afecta el setanta per cent dels països.

Exceptuant Oceania i Àfrica, arreu, les dones tenen menys fills. A Corea del Sud les dones estan fent la «vaga de naixements».

A Espanya, el vint-i-cinc per cent de les dones nascudes a finals dels anys setanta ja no tindrà cap fill. Algunes per problemes de infertilitat biològica però d’altres per no voler tenir-ne. Les principals causes són: no trobar la parella adequada i no tenir les condicions econòmiques i laborals necessàries.

Per tant, no és un problema femení. Les dones no deixen de tenir fills perquè no els vingui de gust. El problema és la societat que maltracta les dones que en tenen. Perquè no els ofereix allò que és necessari i imprescindible per poder tirar endavant la maternitat. Suècia, a finals dels setanta va aconseguir recuperar la taxa del 2.1 imposant baixes de natalitat remunerades durant nou mesos. I amb tot, ha tornat a decréixer. Hi ha països que han fet lleis per impedir que les dones mares no tinguin penalitzacions laborals.

Amb tot, s’ha evidenciat que un altre problema de fons: la majoria de països no assumeixen encara la càrrega dels fills de manera equitativa. I moltes dones veuen un risc familiar tenir un segon fill.

I és que si volem fills perquè els necessitem, no hem de responsabilitzar les dones de les davallades demogràfiques; elles són les víctimes per la manca d’allò que és tan imprescindible. I els principals culpables són les parelles i la societat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada