Matilda Joslyn Gage (1826-1898) ―lliurepensadora i autora prolífica―, va ser una activista nord-americana que va lluitar pel sufragi femení i va participar activament en la lluita abolicionista. Deien que «va néixer amb un odi cap a l'opressió»
Potser va marcar-li el destí el fet de viure la seva infantesa en una casa que formava part de la xarxa clandestina de suport a esclaus. Aquesta ajuda estava tipificada com a acte criminal i van empresonar-la.
Amb tot, va ser una gran activista d’innombrables causes. Com a feminista radical va fer moltes xerrades ―lluitant especialment pels drets de les dones―, va escriure molts llibres i va ostentar un munt de càrrecs públics relacionats amb entitats feministes. Segons el seu gendre ―ja que havia tingut una bona formació―, era la dona més talentosa i educada de la seva època.
Per què els homes han volgut silenciar ―amb porfidiosa voluntat humiliant―, tantes dones científiques ―i moltes d’altres―, que haurien hagut de ser reconegudes pels seus mèrits? Si en realitat en tenien quatre vegades més, de mèrit vull dir, per tots els pals i bigues que els posaven a les rodes?
Per citar uns exemples que poc o res sonen, en tenim prou amb Nettie Stevens, descobridora dels cromosomes sexuals; Rosalind Franklin, descobridora de l'estructura de la doble hèlix de l'ADN i Lise Meitner, investigadora en radioactivitat i física nuclear. Ai, si haguessin estat homes!!! Ho sabríem tot d’ells. Molt mala fe. Perquè, què hi podia perdre la ciència si els que la feien avançar eren ells o elles? Res! Si haguessin tingut més oportunitats, les dones, ara, n’estic convençuda, sabríem moltes més coses. Sentien ràbia els homes que les silenciaven? Mai hi sé trobar una explicació que els pugui justificar. Perquè no tenen cap disculpa. I potser m’oblido d’algunes dones retrògrades, d’aquelles que, tot disparant-se al cor, militen a Xov!!!
Amb l'objectiu de denunciar i acabar amb aquesta injustícia, l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT) ha posat en marxa la iniciativa #NoMoreMatildas. En honor a l’activista Matilda Joslyn Gage.
L’interès de la proposta és corregir la injusta injustícia contra les dones i aconseguir augmentar les referències a dones científiques en els llibres de text escolars. El que pretén és despertar vocacions científiques en les nenes. Sense referents no hi ha models a imitar. I les carreres científiques encara tenen poques dones. Perquè amb malèfica perfídia, les han silenciat de manera subliminar. Sense que es pugui notar gaire, però que faci el mal que ha de fer.
Els llibres de text d'ESO només contenen un 7,6% de referents femenins. I el percentatge de dones en carreres científiques es redueix a un 28,5%. A Espanya, l’any 2000 les dones eren el 60% de l'alumnat de matemàtiques però, el 2018, va baixar fins al 37%.
I és que la ciència no és una qüestió de gènere, sinó d’intel·ligència, treball i esforç. I moltíssimes dones, en aquestes tres qualitats, excel·leixen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada