divendres, 22 d’abril del 2016

Baixes per menstruació


Llegeixo el títol de l’article: L’empresa que deixa agafar la baixa a les dones per la menstruació, i quedo garratibada, esmaperduda i corpresa. Com pot ser? I la sorpresa m’impedeix recordar el tòpic de la falsedat periodística i la paciència em permet anar pitjant tots els missatges necessaris per arribar al contingut de la notícia.
Us recordeu d’aquella frase: tot s’hi val per aconseguir audiència, que va tenir tanta fortuna —desafortunada—, fa uns anys, i encara no ha passat de moda? Fins i tot, s’ha anat esmunyint entre algunes publicacions força  prestigioses, i ens manipula el cervell tot inoculant-li miratges.
  El títol de l’article promet informació sobre una empresa que “deixa agafar” —un present ben real—, la baixa per menstruació; no diu pas  que “voldria deixar  agafar”.
  La realitat, segons explica The Guardian, és que la companyia britànica Coexist  està intentant aprofitar els cicles menstruals de les seves treballadores per millorar l’ambient laboral i incrementar la productivitat de la companyia.
Bex Baxter, la seva directora —com no podria ser d’altra manera, perquè ella també ha patit de la gota vermella femenina—, es basa en el fet d’haver treballat, un munt d’anys, amb dones que s’han recargolat de dolor per culpa de la menstruació; i que no han volgut marxar cap a casa, perquè consideren que no estan malaltes. Malaltes,no! Però, quin mal fa! I és que les dones som tan valentes! I per a moltes, no és sinó un ensinistrament de cara a possibles parts. Que bé m’hauria anat, alguns dies, aquesta baixa! I a les meves germanes i amigues i companyes i dones desconegudes en general! Perquè jo tampoc no he vist marxar cap dona cap a casa per un “doloret” de panxa, ovaris, cuixes...
Baxter considera que si algú de la seva empresa es troba malament, “té ple dret d’anar-se’n a casa”. Ella reclama una política empresarial que reconegui aquest dret sense qualificar-lo de malaltia.
Però té més informació, ella. Amb la menstruació les dones solen ser menys productives; en canvi, quan comença el cicle menstrual, poden ser “tres vegades més productives” del normal.
Així, el titular quedaria amb la idea que una empresa, fent els seus càlculs de productivitat, s’ha adonat que les dones són més productives després de la menstruació i que cal aprofitar aquesta dada. S’hauria de canviar el “deixa agafar” per un “diu que voldria implementar un canvi d’horari laboral per a les dones”. Però aquest present encara és un futur.
Amb tot, és d’elogiar, si es basa més en el fet de voler ajudar les dones quan es troben malament, que en el fet, potser, de treballar més hores, quan poden rendir més.
Tot és anar fent passets!
I és que les bones iniciatives estan molt bé quan es converteixen en realitats; mentre són iniciatives, no passen de ser boniques intencions. I les intencions poden servir per fer llegir articles per redreçar empreses o posar-les de moda; perquè els nostres cervells encara no estan prou ensinistrats a saber destriar el gra de la palla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada