diumenge, 8 de novembre del 2015

Que mentideres que som!




 A Austràlia, un estudi de l’agència de publicitat Sydney The Works s’ha dedicat, durant cinc anys, a analitzar com homes i dones menteixen a Facebook, Twitter i Instagram. Un 64% de les dones i un 36% dels homes diuen mentides a les xarxes (que no et poden insultar dient mentidera o mentider). Dit així, podria semblar un “defectet” més femení que masculí. L’és! Però resulta no ser tan culpable com podria semblar. L’estudi, després d’analitzar les mentides més habituals d’elles i d’ells, conclou que els uns i les altres menteixen per raons ben diferents.
  Les dones mentim noblement per prodigar bondat, augmentar el benestar aliè, solucionar conflictes... És a dir: per fer sentir millor els altres. Però, ai las! Els homes ho fan per sentir-se millor ells! Només és una petita diferència de gènere. Insignificant! Resulta que mentre ells es disculpen —majoritàriament per justificar-se—; elles s’excusen —ordinàriament per disculpar el pròxim. Vist així, l’acció dels homes sembla una mica... mesquina? Mentre que les dones s’enlairen noblement pensant, amb generositat, en el proïsme.
  L’estudi, a més a més, s’ha dedicat a analitzar quines són les mentides més freqüents d’homes i dones i n’ha elaborat una llista amb els respectius top ten. Hi ha alguna coincidència: no és gaire car és una mentida d’elles i d’ells. Les dones la diuen en tercer lloc; els homes, en novè.  Crec que no m’equivoco si dic que elles poden mentir a una amiga —excusant-se que el vestit que porten no és gaire car—, per no fer-la sentir malament. En canvi, em ve al cap que ells poden dir-ho per justificar-se davant de les seves mullers per la compra d’algun caprici (com una moto, el mòbil intel·ligent Galaxy S3 de Sammsung...) Però, potser m’equivoco...
  El típic tinc mal de cap de les dones (excepte quan en tenen de veritat), és la seva vuitena mentida. Mentre que els homes no menteixen quan ho diuen.
  Estic bé, no em passa res! Aquesta és la primera mentida tant per a homes com per a dones. Però potser ho diuen en diferents contexts... Elles per no amoïnar la família; ells per a que no els tornin a empipar preguntant-los (si fan mala cara), si els passa alguna cosa.
  Hi ha una altra coincidència: no vaig beure gaire. Els dos la tenen en la mateixa posició: la setena. En aquest cas no hi veig cap diferència.
  En general, elles es disculpen per qüestions relacionades amb la seva vestimenta i ells per arribar tard o no haver respost les trucades.
  I si en l’àmbit familiar es menteix, ja us podeu imaginar com elles i ells es maquillen i disfressen virtualment.
  I és que a les xarxes, no són fiables ni els uns ni les altres. I les papereres virtuals són imprescindibles per llençar informació desinformada. Però, per als lligams emocionals, val més ni obrir les pàgines màgiques. De prínceps i princeses, les xarxes virtuals n’estan infestades.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada