diumenge, 6 d’abril del 2025

Kanye West, un raper masclista i abominable

 Cada individu és el llegat del seu passat, de la seva herència, del seu entorn... i tot aflora en una personalitat determinada. West, cantant, productor musical, dissenyador de roba i empresari estatunidenc, no arriba a la franja humana més que pel seu aspecte extern. I lluny d’ignorar-lo, se l’ha fet famós, poderós, immensament ric...

Cert és que té grans èxits musicals (dotze Gammys). Als cinc anys ja escrivia poesia. Als tretze anys ja rapejava i va començar a vendre cançons seves a altres artistes. Tenia un bon potencial professional. Ara, però, sospito si, justament, les seves «animalades» l’han projectat a l’èxit assolit. Els humans som tan envitricollats que podem arribar a perdre, fins i tot, una moral molt bàsica. I passar vicis per virtuts, com si fossin coses de per riure. Una mala praxi que emmalalteix el nostre món.

Per sort, a la gala dels Grammys d’enguany, van expulsar-lo pel seu últim escandalós escàndol. Cal tenir una mica de fe en la humanitat.

Ell i la seva esposa, disset anys més jove, van desfilar a la catifa vermella. Ell, vestit de cap a peus: molta roba, negra i més aviat ampla. Ella, Bianca Censori, sembla ser que per imposició d’ell, en treure’s l’abric de pells que lluïa, va deixar al descobert tota la seva anatomia només recoberta per una esquifida malla transparent. La imatge replicava la portada de la recent col·laboració de West amb Ty Dolla Sing. La primera, una imatge; la segona, carn i ossos.

Fonts properes asseguren que ella va voler fe-se enrere d’aquest pla del seu home, en diferents moments anteriors a la gala. També corroboren que estava molt nerviosa i que hauria preferit lluir un bonic vestit. Però ell, que va imposar-li, diu: «tinc un domini sobre la meva dona». Segons ella, mai no accepta un no per resposta. Qui vulgui, voluntàriament, que faci el que vulgui, però posar nua per imposició del marit és acceptar-li el masclisme i la perversitat.



Ell acostuma a portar la seva esposa per exhibir-la com a dona objecte i, generalment, quasi despullada. Si ella ho accepta, també té culpa. I no es disculpable dient que l’estima. Això no és estimació.

West ha tingut moltes parelles i totes es queixen del seu excessiu tracte abusiu i masclista. Els escull la roba perquè, al seu costat, se l’admiri a ell. També els imposa dietes per lluir més espaterrants.

En unes declaracions, la seva mare (que va tenir molt pes en la seva educació) va dir: «...el vaig criar així per pensar críticament i analíticament i per no tenir por de dir el que sents»

N’hi hauria hagut d’inculcar una mica, no de por, sinó de respecte. Va dissenyar una samarreta amb una esvàstica. Al gest d’Elon Musk amb la salutació nazi li va respondre: «Heil, Elon». És absolutament racista. També ha defensat el porno i la prostitució. També va donar suport a Diddy Combs, empresonat per tràfic sexual i crim organitzat. I més «tambés»

I és que maldat i masclisme haurien d’estar penalitzades des de la primera demostració. I amb contundència.



dissabte, 29 de març del 2025

El drama de moltes mares soles

A Catalunya hi ha més de 257.000 famílies monoparentals. El 80% d’aquestes famílies tenen com a cap a la mare. I d’aquestes, 37.680 corren risc de pobresa. 37.680 són moltes dones que, a més a més de la desgràcia que han de viure i capejar, es veuen abocades a la pobresa. I a les altres desgràcies que també se’n deriven.

De mares solteres n’hi ha de molts tipus. Cada vegada hi ha més dones que, tenint un nivell professional bo i amb recursos econòmics suficients, es llancen soles a la maternitat. Aquestes s’ho poden permetre. Però també n’hi ha que s’hi arrisquen amb recursos més escassos. Són molt de lloar. La majoria d’elles, però, sense el suport incondicional dels pares, no se’n sortirien.

Hi ha un altre tipus de dones les que han de viure soles amb les seves criatures, sense quasi recursos econòmics i sense xarxa de suport, que no tenen altre remei que lluitar soles. I és molt dur, injust, cruel, dolorós... Aquestes dones pateixen un risc de pobresa del 39%, el doble que el de la població en general.

Tres són les causes principals de dones soles al càrrec de criatures tingudes en comú: la viduïtat, l’empresonament de la parella i l’abandonament de l’home/pare. Un home que va acceptar tenir fills però que es desentén de fer de pare.

De cap d’aquestes tres opcions, ella n’és responsable però en paga unes conseqüències extremes. L’home que abandona la llar i negligeix les seves responsabilitats econòmiques i emocionals està infligint violència masclista. I aquesta violència és un delicte que ha de ser castigat de manera tan dura com la desgràcia que infligeix a les seves víctimes. I aquestes dones/mares han de ser ajudades, sense condicions, amb un grau de bona voluntat tan gran, si més no, a la desgràcia que els toca viure.

Hi ha molts homes que són capaços d’abandonar esposa i fills. Però hi ha poques dones capaces de tal barbaritat.

I la societat encara és terriblement masclista, també, en el sentit de tenir normalitzat que, per defecte, és la mare qui té cura de les criatures.

I aquestes 37.680 dones, que segur que són més, viuen en una angoixa permanent per no poder arribar a final de mes. La majoria tenen feines precàries, normalment temporals perquè sinó no poden tenir cura de les seves criatures. Segons l’informe de 2024 de l’Ajuntament de Barcelona, el 43% d’aquestes mares estan a l’atur.

Algunes no poden permetre’s productes de primera necessitat. Moltes han de reduir despeses d’alimentació. Moltes s’abstenen de comprar medicaments i de fer tractaments. Moltes han de reduir les despeses fixes de la llar. Moltes no poden fer mai vacances.

Són situacions que, inexorablement, tenen repercussions molt negatives tant en la salut física com mental de mares i criatures. I a la llarga, és converteixen en patologies.

I és què com ho hem de fer amb aquests homes que, a tort i a dret, converteixen en desgràcia la vida d’esposes i fills? Qui actua sense responsabilitat, causant tants perjudicis a tercers, ha de veure’s sotmès a lleis i sancions que el controlin.





dilluns, 24 de març del 2025

L’infame judici del jutge Carretero

 Adolfo Carretero, en el judici per assetjament sexual a Íñigo Errejón, va demostrar que era insuportablement això: un indigne professional sense equitat ni justícia i incapaç de mesurar el mal que infligeix, impunement, a la víctima.

Ah! Se m’oblidava: també és molt masclista. Té dret a ser-ho, un jutge? A casa, fent el dinar per a la família, que sigui com vulgui. Volent aparentar que imparteix justícia, no!

Es va mostrar excessivament benèvol amb el culpable: un home; i va ser escandalosament malvolent amb la víctima: una dona.

Des de la que ell creu la seva superioritat masculina (tot i que ha quedat en una fase inferior a la humana després de l’interrogatori), per què li parla en un to tant irritant i acusador?. Vol posar-la nerviosa per dominar-la emocionalment, perquè s’equivoqui i s’ensorri.

«¿Por qué ha tardado tres años en denunciarlo si se supone que esto le afecta emocionalmente?” Se n’està burlant? És dolent. Fàstic de cervell i de cor.

No puc entendre tampoc per què li pregunta: «Según usted se sacó el miembro viril ¿Se lo sacó para qué? Potser ell, el jutge, se’l treu per perfumar-lo? per posar-li hidratant? per mesura-se’l? En una relació tranquil·la de les que ell deu tenir potser sí que hi cap tota aquesta parafernàlia... però després que un home t’ha tibat pel braç i t’ha empès contra la paret...

Constantment, durant l’estona que duren les preguntes, la interromp per llençar-li una nova pregunta i, quan ella respon, ell parla per sobre de la veu de la denunciant. Respecte zero. Bé, menys trenta.

Carretero, no en té prou amb tractar-la de manera humiliant i fastigosa. Ell, entra a la sala, pensant que ella, per ser dona, és la culpable i la tracta com a tal. Però la seva infàmia és tan gran que acaba acusant-la: ¿vostè s’està venjant perquè volia ser la seva nòvia i ell no l’accepta? Aberrant. Carretero fa un interrogatori propi d’un assetjador. I l’assetjament és delicte. Per tant, ell, qui representa presumptament la justícia i que hauria de donar més exemple que ningú, hauria d’haver sortit emmanillat de la sala i quedar pendent de judici per una dona. Però aquesta, segur que no li infligiria el seu tracte abjecte.

No és l’única acusació de culpabilitat que li engega: també li qüestiona ¿per què va pujar al seu pis? Ja li havia dit: li volia donar un llibre d’ell signat i dedicat que a ella li feia il·lusió. Però també va dir que anava força beguda.

A ell, en cap moment va preguntar-li per què volia abusar d’ella sexualment. Li feia una mena de preguntes que ell pogués respondre de manera exculpatòria.

Afortunadament, la seva actuació ha tingut més de quinze mil queixes a la pàgina web. Es va col·lapsar. I per això faran veure que el mig reprendran.

I és que Carretero ha de ser jutjat per no ser just sent jutge. Encara que crec que tronarà a fer-ho igual en una altra situació perquè la seva darrera intenció és acoquinar les dones perquè no facin denúncies d’abús sexual per no haver de passar-ho tan malament com Elisa Mouliaá.



dimarts, 18 de març del 2025

Trump, el món i tots plegats

El principal mesurador de la incapacitat humana i de l’analfabetisme emergent (i que ja s’ha sobreeixit de tant com n’hi ha), ha estat la proclamació de Donald Trump com a president dels Estats Units. Bé, la proclamació no; el pitjor és que 71’1 milions d’estatunidencs l’ha votat. Fins i tot, un 52% de les dones blanques, un 20% dels homes negres, un 54% dels homes llatins, un 37% de les dones llatines... Les més intel·ligents, les dones negres: zero vots.

Com és possible entendre que puguis ajudar a que et mani algú que, saps segur, anirà en contra teva? És com si en el meu dia a dia, un veí em volgués prendre part del meu terrat i el votés per a president de l’escala. Així s’entén millor, oi? Segur que em quedo sense terrat i, a més, potser, em prendrà part de la cuina. Oi que ningú no ho faria? Doncs sí! 71’1 milions de persones estan contentes d’ensorrar la seva pròpia teulada.

Jo no puc entendre totes aquestes dones blanques que han votat un perfil trump. Tampoc, però, les de casa nostra que voten partits masclistes.

Trump ha estat acusat, que no penalitzat, per 34 delictes. Alguns són per abús sexual.

Stormy Daniels, una actriu porno, el va denunciar per haver mantingut relacions sexuals amb ella i demanar-li, abans de les eleccions de 2016, que guardés silenci. A canvi, van pagar-li 130.000$.

L’escriptora E. Jean Carroll també va acusar-lo d’abús sexual en un vestidor d’uns grans magatzems. Ell li havia demanat ajuda per comprar un regal per a la seva dona i, en menys de cinc minuts, l’havia besada amb violència, li havia abaixat les mitges i l’havia violat. Després, va difamar-la negant la seva culpabilitat i convertint-la a ella en la culpable. Arran del fet, l’escriptora va perdre la seva feina i la seva vida es va ensorrar. Pel delicte de difamació i per l’abús sexual (no es va acceptar la violació), se li van atorgar a la víctima cinc milions de dòlars.

Un altre cas és el de la Jessica Leeds. Ella va ser citada per fer de testimoni en el cas de Carroll. Durant el judici, ella també va acusar Trump d’assetjament sexual en un avió. Sense dir paraula, ell va intentar besar-la i va començar a tocar-li els pits.

Són tres exemples del que, en realitat, segur que deuen ser molts; però silenciats. A més de la meitat de les dones blanques estatunidenques, ja els està bé. És el seu líder. I el prefereixen a ell abans que a Kamala Harris. Prefereixen un abusador sexual per al seu país a una dona de capacitats i títols clarament provats.

La paritat tampoc és una paraula del vocabulari trumpista: al seu govern hi ha 34 homes ( uns quants delinqüents provats) i només 9 dones. La majoria dels elegits ho han estat perquè l’han ajudat en la campanya i com a favor retornat. No pas per aptituds per al càrrec.

I és que, ara com ara, la llei més important, arreu, és la del diner. Diner que permet presidents amb més de trenta delictes. I amb l’analfabetisme estenent-se com taca d’oli, fins i tot, a Trump, l’han votat els pobres. Manipulats, esclar.



dilluns, 17 de març del 2025

Les mares perden matèria gris al cervell

Després d’infantar el meu primer fill, mai més no vaig ser capaç d’aparcar el cotxe al pàrquing, amb la mateixa precisió.

Quin cas se’ls feia a les dones fa trenta-sis anys? Poquíssim! Una mica més però que a la meva mare i força més que a la meva àvia. I com que era un problema femení no hi havia estudis, amb evidències científiques, per explicar-me res.

Una mare amb un nadó de pocs mesos, tindrà dificultats per recordar paraules habituals del seu vocabulari, però no tindrà cap problema per canviar el bolquer, en pocs segons, del seu nadó que no para de moure’s; o sabrà de memòria quin dia ha de fer la preinscripció perquè l’acceptin a la llar d’infants, o el dia que li toca la revisió...

Està bé que el cervell de les dones mares s’adapti durant l'embaràs per poder atendre la criatura que tindrà. Però, em pregunto: per què el que perd és d’ella en favor dels nadons? Mal pensat el cervell femení! Com tantes coses de les dones que, a sobre, se’ls ha ignorat i culpabilitzat.

Els dèficits cognitius de les mares van començar a ser anomenats amb el terme «momnèsia» Ara, però, s’ha rebatejat pel de «matrescència». Perquè és considera que és, com l’adolescència, un canvi hormonal. Però també és moltes més coses.

La doctora Susana Carmona i el seu equip han estat pioneres en la investigació d’aquest procès que comença amb el primers canvis que sofreix la dona en quedar embarassada. Els estudis per neuroimatges realitzats aquests darrers anys mostren com el volum de la matèria gris, en algunes àrees del cervell, es redueix de manera significativa. Això no vol dir que les mares perdin capacitat cognitiva, sinó que reestructuren la que tenen. Vaja, que el seu cervell, en lloc de jugar a favor d’elles, comença a jugar en favor de les criatures.

Com havia de ser d’altra manera, parlant de dones! Sempre a perdre-hi elles!

I les principals zones afectades són aquelles relacionades amb la cognició social. Una capacitat que els permet millorar habilitats com l’empatia i la interpretació dels missatges dels nadons. A més de incentivar-los les conductes de cura i protecció.

No seria millor que les noves capacitats, si més no temporalment, fessin créixer a les mares un parell de mans més, se’ls multipliqués el cervell i l’ànima se’ls eixamplés per poder suportar tot allò que han de fer amb només dues mans, un cervell reduït i una ànima encongida? Doncs no, fisiològicament, l’evolució de l’espècie també va triar en contra d’elles.

Tanmateix, en un estudi comparatiu, es va concloure que les dones mares acostumen a tenir un estil de vida més saludable perquè, en cuidar l’alimentació dels fills, de retruc també se’n beneficien elles i perquè solen fer sortides a la natura per les criatures. Però no podem oblidar que estan privades de son reparador, que tenen una excessiva càrrega mental i els falta recolzament emocional.

I és que la «matrescència» és un període vital femení que deixa empremtes inesborrables tant a nivell físic com mental a les dones que s’hi arrisquen.





dissabte, 8 de març del 2025

Les mares perden matèria gris al cervell

 Després d’infantar el meu primer fill, mai més no vaig ser capaç d’aparcar el cotxe al pàrquing, amb la mateixa precisió.

Quin cas se’ls feia a les dones fa trenta-sis anys? Poquíssim! Una mica més però que a la meva mare i força més que a la meva àvia. I com que era un problema femení no hi havia estudis, amb evidències científiques, per explicar-me res.

Una mare amb un nadó de pocs mesos, tindrà dificultats per recordar paraules habituals del seu vocabulari, però no tindrà cap problema per canviar el bolquer, en pocs segons, del seu nadó que no para de moure’s; o sabrà de memòria quin dia ha de fer la preinscripció perquè l’acceptin a la llar d’infants, o el dia que li toca la revisió...

Està bé que el cervell de les dones mares s’adapti durant l'embaràs per poder atendre la criatura que tindrà. Però, em pregunto: per què el que perd és d’ella en favor dels nadons? Mal pensat el cervell femení! Com tantes coses de les dones que, a sobre, se’ls ha ignorat i culpabilitzat.

Els dèficits cognitius de les mares van començar a ser anomenats amb el terme «momnèsia» Ara, però, s’ha rebatejat pel de «matrescència». Perquè és considera que és, com l’adolescència, un canvi hormonal. Però també és moltes més coses.

La doctora Susana Carmona i el seu equip han estat pioneres en la investigació d’aquest procès que comença amb el primers canvis que sofreix la dona en quedar embarassada. Els estudis per neuroimatges realitzats aquests darrers anys mostren com el volum de la matèria gris, en algunes àrees del cervell, es redueix de manera significativa. Això no vol dir que les mares perdin capacitat cognitiva, sinó que reestructuren la que tenen. Vaja, que el seu cervell, en lloc de jugar a favor d’elles, comença a jugar en favor de les criatures.

Com havia de ser d’altra manera, parlant de dones! Sempre a perdre-hi elles!

I les principals zones afectades són aquelles relacionades amb la cognició social. Una capacitat que els permet millorar habilitats com l’empatia i la interpretació dels missatges dels nadons. A més de incentivar-los les conductes de cura i protecció.

No seria millor que les noves capacitats, si més no temporalment, fessin créixer a les mares un parell de mans més, se’ls multipliqués el cervell i l’ànima se’ls eixamplés per poder suportar tot allò que han de fer amb només dues mans, un cervell reduït i una ànima encongida? Doncs no, fisiològicament, l’evolució de l’espècie també va triar en contra d’elles.

Tanmateix, en un estudi comparatiu, es va concloure que les dones mares acostumen a tenir un estil de vida més saludable perquè, en cuidar l’alimentació dels fills, de retruc també se’n beneficien elles i perquè solen fer sortides a la natura per les criatures. Però no podem oblidar que estan privades de son reparador, que tenen una excessiva càrrega mental i els falta recolzament emocional.

I és que la «matrescència» és un període vital femení que deixa empremtes inesborrables tant a nivell físic com mental a les dones que s’hi arrisquen.



dissabte, 1 de març del 2025

El meu cementiri

El primer record que tinc del meu cementiri pertany als estius de calor abrusadora de quan era petita. Cada estiu, tenia un dia especial que, sense saber ben bé quin era, a la tarda, ens mig arreglaven, sense ser el vestit de la missa dels diumenges i, des de casa, en comitiva, caminàvem tots plegats seguint el far dels xiprers, fins a arribar al cementiri, al sepulcre familiar. Llavors, la tieta s’asseia en un raconet de la llosa i començava un rosari. Encara que xics, tots el sabíem seguir perfectament. Encara que xics, havíem d’estar ben quiets i seriosos. Perquè érem xics, no ho aconseguíem pas del tot.

I la tieta anava encongint-se de dolor, començava a llagrimejar i poc a poc, esclatava i es desfeia en plors. Llavors, encara no sabia que el dia assenyalat era l’aniversari de la mort per deshidratació del meu cosinet de nou mesos. De gran, vaig saber que l’havien enterrat amb el vestit de bateig de casa dels tiets. Que era tan brodat i portava tantes puntes com el de casa nostra. I que era tan difícil de rentar i planxar que s’havia de portar a les monges per a que ho fessin.

Una mica més gran vaig saber que al meu cosinet, com a tots els nens que havien mort sense haver tingut temps de fer pecats, el déu sever que llavors encara també era el meu, els havia regalat el privilegi d’anar a purificar-se a uns llimbs que ningú no sabia del cert on eren ni com s’hi estava. I aquests nens, si als llims es portaven bé, potser podrien acabar anant a la fantàstica fal·làcia del cel.

De més gran, vaig tornar a anar al cementiri per la mort d’una bestia que ens adorava, per ser fills i filles de la seva neboda predilecta, la meva mare. Quan vam anar al cementiri, jo, amb uns escassos nou anys, portava incrustada al bell mig del cap, la cara lívida de la bestia; era com un focus molt potent que no vaig poder apagar, ni per dormir, durant molts mesos.

De la gravetat d’aquella mort ja en vaig ser conscient des de la vigília, abans de veure-la dins del taüt, perquè la meva mare, també plorant desconsoladament, ens va fer apagar el televisor en senyal de dol.

Així que vaig anar fent anys, se’m van anar sumant més morts properes i familiars. I cada vegada que anava al cementiri a acompanyar-hi algú estimat, era com anar-hi deixant, també, bocinets del meu cor. Records bonics que la llosa em volia arravatar i pels que jo havia de lluitar. Com la del meu germà gran que va morir-se amb trenta-tres anys. Com la del pare, com la de la padrina... I no volia veure més cares glaçades i sense rialla. I vaig preferir no anar al cementiri, emparant-me, per excusar-me, en fer el dinar per quan tornessin, en tenir cura dels petits de la família, en... el que fos. Per no anar-hi.

Aquest costum de defugir morts i cementiris va durar-me força enterraments. I com que tenia una religió, inoculada per força al cervell, sabia resar. I com que no els acompanyava al seu destí final, vaig decidir practicar el costum de resar per als meus morts que sí es creien aquella religió. Però ni la bona voluntat del res, confiant que a ells els aprofités, m’escalfava el viure.

I poc a poc, tot fent-me encara més gran, vaig anar convertint-me en una persona molt, molt fredolica. No sé si per por a les cares glaçades i sense somriures o sí perquè, com més m’adonava del que era la vida, més por gèlida em feia viure-la.

Els dies més freds dels hiverns, em costaven de viure. La fredor del cos se m’esmunyia al cor i em glaçava les emocions. Li vaig agafar tírria, al fred. Se’m feia feixuc encarar-lo i combatre’l.

I va ser llavors quan l’obsessió pel fred em va fer una mala passada i vaig començar a viure amb un deliri estrany: vaig dir-li al meu marit que em volia comprar un nínxol que tingués sol des del moment de sortir fins al de pondre’s. Volia descansar l’eternitat sense haver de tremolar per culpa del fred. Volia viure el més enllà agombolada pel sol. Era això, una obsessió del tot irracional.

I les meves bones amigues, quan ens trobàvem havent dinat per anar a caminar, m’impedien dirigir les passes cap al cementiri. Quan elles no hi eren, però, m’afanyava corrent per passar-hi per fora. No hi entrava, però furtivament buscava amb la mirada un nínxol amb sol. I me’n guardava prou de dir-ho a casa, que hi havia anat. No volia anar passant per metges ni engolir més pastilles.

El fred de la mort no m’impedia viure a gust, però m’espatllava moltes estones. Potser n’havia vistes massa, de morts. I massa properes.

I vaig passar uns quants anys assossegant-me, quan se’m endinsava el fred de la mort al cor, tot confiant que, un dia o altre, adquiriria aquell nínxol solejat.

Per sort, la gent, no pas la família, va començar a acomiadar-se als tanatoris. I el fred, poc a poc, ja no va ser tan virulent i la dèria va anar esvaint-se. Quan me’n vaig adonar, ja només era un record llunyà que quasi em feia riure.

Els tanatoris em van resultar força terapèutics. El contacte amb la mort ja no era tan gèlid.

Fins el dia que va morir-se la meva germana. Quan vaig veure-li els ulls esbatanats, vaig entendre que m’havia deixat i ni cos ni senderi em van obeir ni em va acompanyar. Vaig agafar-la als meus braços i vaig allargar-nos la vida juntes, tot estrenyent-la molt fort contra mi i recordant-li un munt d’anècdotes que havíem compartit. Lluitava desesperada per retenir-la. I ella m’esperava, el cor no se li glaçava. Quan els plors i el cansament físic van tornar-me la claredat, vaig avisar la infermera.

Ella, en veure l’escena, encara que discreta, va actuar amb la professionalitat que la seva feina li exigia. Va esperar-se uns minuts que em va regalar i va aprofitar uns segons de treva que el cos fatigat em va concedir per aconsellar-me, llavors, allò que jo no volia acceptar. Com des de molt lluny, vaig escoltar el seu preg: si no pares de plorar i no deixes d’abraçar-la no pot acabar de marxar.

I una gelor real també em va deixar rígida a mi. Tot i no voler, vaig fer-li cas. Poc a poc, vaig anar separant-me d’ella. I les paraules i els records van anar esvaint-se.

Sense contacte ni veu, ella se’n va anar en segons. La meva germana ja ens havia demanat que no l’enterréssim.

I tan durs com aquests segons van ser els de després de l’ofici del tanatori, quan va obri-se una porta i va engolir la seva caixa. Ella se n’anava cap al crematori.

Tot és igual d’aterridor: tant el passar de la vida cap al glaç com a la cremor de les flames. Sempre és el final, el buit etern.

I ara, quan la meva encantadora neta arrossega la cadira de rodes que em fa de cames i m’acompanya al cementiri, sempre que pot, a fer una mica de companyia als meus estimats, ja sé que no vull aquell nínxol que tant vaig desitjar de jove. Ara, el meu marit reposa dins d’una urna no gaire gran i envoltada de fotografies familiars. I sense moure’m de l’habitació, puc tenir llargues converses amb ell, tot explicant-li com va la nostra família. La que nosaltres dos vàrem construir i compartir.





diumenge, 23 de febrer del 2025

Les dones, solteres. Els homes, casats

La intuïció femenina no ha estat mai cap ciència rigorosa però pot tenir cotes molt altes de fiabilitat. Perquè sol sustentar-se en el sentit comú i l’empatia.

Feia molts anys que sabíem coses respecte a la situació de les dones casades amb fills. A la meva generació, aquests dos estats van cobrar-se peatges molt alts a moltes.

El 2015, però, ja varen sortir a la llum estudis sobre el grau de felicitat de dones i homes casats. Paul Dolan, professor de Ciències del Comportament a la London School, al seu llibre Happiness by Dessing, comparava els nivells de felicitat en persones vídues, casades, solteres, divorciades... I afirmava que el matrimoni i la procreació no estaven relacionats amb el grau de felicitat assolit. Ell, als homes, ja els aconsellava casar-se (perquè n’obtenen més beneficis) i a les dones que busquen la felicitat, els recomanava no casar-se.

Els homes casats que viuen amb la seva parella, viuen més anys. En canvi, les dones casades pateixen un risc molt més gran de malalties físiques i mentals. I per això moren abans que les solteres.

El 2024, el Departament de Psicologia de la Universitat de Toronto, va exposar les seves conclusions sobre la solteria. Havien examinat quatre indicadors (grau de satisfacció amb l’estat civil, amb la vida, amb les relacions sexuals i el desig de tenir una relació) en sis mil persones adultes. Resultat: les dones estan més contentes amb la solteria, amb la qualitat de la seva vida en general i en les seves relacions sexuals i desitgen menys tenir una parella.

Per què no es feien aquests estudis abans? I les dones havien de patir l’estigma de sentir-se «menys dones», en deien, per la pressió social.

Més resultats: els homes temen més la solteria (entenc que és perquè es veuen més mancats o menys disposats a segons quines feines; en especial les de la llar i cura de la família; i perquè la càrrega mental els deu aclaparar més per falta d’entrenament i per...).

Els homes que aconsegueixen relacions amb noies tenen més estatus. Però ells, en les primeres cites tenen més dificultat per aconseguir parella i, per tant, accedir al sexe.

En canvi, les dones solteres (a les que els va molt millor que als homes quan viatgen soles), se senten més realitzades sexualment que els homes solters. Perquè poden tenir més en compte el seu plaer que prioritzar el de la seva parella.

Els homes sense parella són menys feliços. Però les dones amb parella són més infelices. I s’apunta com una de les causes principals el fet d’assumir molta més càrrega domèstica i emocional.

Les solteres poden prioritzar les seves aspiracions personals i professionals sense haver d’ajustar-les a les càrregues familiars.

Les solteres es poden permetre més xarxa social i més forta. Casades, la limiten en benefici de la parella i la família.

I és que si la intuïció femenina ja feia entrellucar aquests resultats, per què s’ha tardat tant a estudiar-los? Ara les dones que volen viure més anys i més felices ja saben que no han de tenir parella ni parir.





 

dissabte, 15 de febrer del 2025

Girl Internet / Boy Internet

Si la societat és molt masclista, com no ha de ser-ho Internet, la xarxa informàtica mundial de comunicació? Perquè, com no podria ser d’altra manera, la majoria dels seus creadors són homes.

Soc consumidora diària del joc Apalabrados en català. Com tota oferta lúdica gratuïta, té anuncis. Especialment, i perquè són els que més em fastiguegen, d’altres jocs clarament masclistes en xarxa. M’irriten sobretot, aquells de dones abandonades, amb criatures, que no tenen llar i que quasi es congelen de fred. Escenaris com aquest mai no els protagonitzen homes. Ells són forçuts i resolutius.

La «manosfera», l’esfera dels homes, ja té un imperdonable biaix masclista molt culpable. A part d’aquests tipus de jocs, inclou principalment youtubers, podcasters, fòrums, comunitats digitals... que promouen una gran hostilitat cap a les dones i una forta oposició al feminisme. És l’espai on s’atrinxera el masclisme més recalcitrant. Hi ha qui parla, fins i tot, de terrorisme masclista.

Nois i noies viuen i aprenen utilitzant aquests espais. Per tant, estan tots exposats a un gran bombardeig masclisme. Sigui adonant-se’n o no. I els seus cervells es van tornant masclistes, misògins, sexistes...

I com sobreviurem com a espècie amb tants cervells masclistes expressament manipulats?

Les periodistes Lauren Meisner i Jordyn Christensen, en el seu pòdcast, Infinite Scroll (Rotllo infinit), asseguren que «a internet hi ha dos grans blocs de contingut cultural que rarament coincideixen: el de les noies i el dels nois» No són continguts digitals que s’excloguin però resulta molt clar que noies i nois no consumeixen els mateixos valors. Per això, Rebecca Jenninggs, professora d'Història de Gènere Moderna, va batejar els dos blocs amb els noms de Girl Internet i Boy Internet.

Si la Girl Internet aconsegueix imposar-se per damunt de la Boy Internet encara potser ens podrem salvar.

A la internet considerada femenina hi predominen continguts d’animals, receptes, turisme, polítiques socials des d’una perspectiva de l’esquerra (igualtat, feminisme, drets LGTBI...), famosos, sèries, televisió, entreteniment i bellesa. Tot i no ser jove, podria compartir la majoria d’aquestes pàgines.

A la internet considerada masculina s’hi troben continguts molt diferents: els esports, els videojocs, la comèdia, l’humor i els facts (dades i curiositats generalment sobre història, geografia o espai). I no compartiria gaires d’aquestes pàgines.

Si ja sabem que les escoles que segreguen per sexe no aporten cap millora educativa, per què viure immersos en una xarxa que ofereix tantes desavantatges quant a valors i que impliquen un empobriment i endarreriment de la nostra societat? Vivim en una societat molt malalta. Malalta d’urgències.

A més, la Intel·ligència Artificial (poc intel·ligent) també reprodueix els mateixos patrons de misogínia que la societat patriarcal.

I és que si amb aquests terribles biaixos masclistes pertanyem a una societat tan malsana... per què, al menys, no fem esforços per esmenar-ho?



dissabte, 8 de febrer del 2025

Com es permet vendre filles?

A Catalunya, com a molts altres països i cultures, ha estat normalitzat, durant segles i segles, l’arranjament de matrimonis forçats, normalment, per qüestions monetàries, de poder, de termes... Les dones eren les que havien de marxar de casa seva i instal·lar-se, sense el suport emocional de la família pròpia i sense saber els costums de la nova, en una casa desconeguda on, moltes vegades, no eren ben acceptades. I a sofrir en silenci!

A l’Índia, encara ara, no sols es fan arranjaments matrimonials sinó que, sistemàticament, alguns pares es veuen obligats a vendre les seves filles per saldar deutes de préstecs com, per exemple, per curar algun familiar. De no fer-ho, la conseqüència pot ser la violació de les dones de la família.

Però a Andalusia (on hi ha unes altres lleis), recentment, uns pares romanesos, sense haver de saldar cap deute, també han venut, dues vegades, la seva filla. La nena només tenia dotze anys. Van vendre-la a Cadis i els pares compradors, van endur-se-la a Sevilla. Allí van obligar-la a casar-se i a mantenir relacions sexuals amb el seu fill, també menor d’edat. A Sevilla, la nena no hi coneixia ningú i tampoc no parlava la llengua de la seva nova família. Van enclaustrar-la a casa seva tot obligant-la a fer-los de serventa. Van deixar-la sense mòbil i no van permetre-li sortir de casa si no era acompanyada del marit o de la família.

Aquest desembre passat vàrem saber més coses del cas. Quan la noia en va fer catorze, els pares van tornar a vendre-la per 5.000€ a un home de vint-i-dos anys que era un maltractador. Es va veure obligada a malviure, durant més de dos anys, en una furgoneta i en pèssimes condicions. L’home, que l’obligava a treballar venent ferralla, també la maltractava físicament i psicològicament i l’agredia sexualment sempre que volia.

Finalment, va aconseguir escapar i trobar algunes persones que l’ajudaven. Però quan va saber que els seus pares havien denunciat la seva desaparició, amb el terror que li va fer pensar que l’obliguessin a tornar amb ells, va anar a la policia.

La Policia va començar a buscar els pares i el marit que van presentar-se, voluntàriament, a comissaria. Van ser detinguts com a presumptes autors d’un delicte de tràfic d’éssers humans per fer consumar un matrimoni forçat, per agressió sexual i per explotació laboral.

Només el pare ha ingressat a presó. Mare i marit han quedat en llibertat amb càrrecs.

Vendre la filla i l’esposa et deixa en llibertat? No hi ha cap altra alternativa que faci dissuadir per sempre a aquests tipus de delinqüents ?

I és que els mals pares i les males mares, haurien de tenir prohibit per llei, tenir cura dels seus fills i filles. Què els passa a aquests éssers capaços d’infligir tanta crueltat a qui haurien d’estimar? És un delicte horrible i gravíssim. La societat que ho permet també se n’ha de fer responsable: tant per ajudar els pares i marits quan ho necessiten com per aplicar-los mesures restrictives quan han delinquit. I sobretot, canviar les prioritats del sistema educatiu.



dissabte, 25 de gener del 2025

Leonor Ferrer Girabau i el Palau Robert

Nascuda el 1874 a Barcelona, va ser la primera dona catalana ( i de la península) que va obtenir, el 1905, el títol de perit delineant expedit per la Sociedad Económica Amigos del País, Sección de Enseñanza, Escuela de Institutrices y Otras Carreras para la Mujer. Ella no va poder cursar els seus estudis amb la mateixa igualtat de condicions que els seus companys de professió homes. Però es va especialitzar en el camp de la cartografia, un espai professional que, fins al moment, només havien ocupats homes i on va destacar més que alguns dels homes que havien pogut optar a un millor ensenyament.

Amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, el Palau Robert, a la restaurada sala 4, on hi havia les antigues cotxeres de la família Robert, ha obert una interessantíssima exposició: Una vida entre línies. Perquè és a través de la seva correspondència personal que podem assabentar-nos de les petites revolucions silencioses que ella va dur a terme en un context històric i social dominat pels homes.

L’objectiu de l’exposició, gràcies a la feina de la comissària Noèlia Ramos, es posar en valor la desconeguda feina d’aquesta oblidada i, quasi gens reconeguda professional, només pel fet de ser dona.

Però sense l’exhaustiva recerca i documentació prèvies, no hauria estat possible. El 2009, els familiars de la destacada delineant van visitar la Cartoteca de Catalunya per poder valorar el llegat de Leonor. La col·lecció és limitada però tots els mapes fets per ella encara estan en molt bon estat i reflecteixen l’interès per crear la seva pròpia cartoteca. La família va cedir a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, no sols els mapes, sinó també tot el seu arxiu personal i professional.

Leonor, que excel·lia en dibuix, podia elaborar uns mapes fantàstics. A més, també va ser-li molt útil haver obtingut el títol de magisteri.

Durant més de trenta anys va treballar com a cap de delineació a diverses companyies telefòniques on va arribar a dirigir un equip format per homes i dones. Però va dedicar-se especialment a les campanyes d’aixecament de línies elèctriques. I, com a professional, va ser reconeguda en importants publicacions de l’època

Com a dona, també va voler treballar de manera activa per ajudar les dones de la seva època. Així, a partir dels anys vint, va dedicar-se a l’ensenyament de la delineació a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison pionera en educació femenina de la seva època. Més endavant, va obrir la seva pròpia escola: Academia de deliniación para señoritas, a Barcelona. Amb el seu activisme també va lluitar per l’emancipació de la dona i per la seva presència en tots els àmbits de la societat.

I és que una vegada més, una dona pionera, ha estat ignorada. I per això, desconeguda. Quantes dones han patit aquest ostracisme masculí! I cal plantejar-nos si va haver de renunciar a tenir una família pròpia perquè pogués excel·lir en la seva feina. Calculeu quantes dones han fet aquesta renúncia?







diumenge, 19 de gener del 2025

48.384 dones mortes per any

 Segons un informe de l’ONU, una dona mor cada deu minuts en mans de la seva parella o d’algun familiar proper a tot el món.

Una xifra esgarrifosa que hauria de fer parar el món o, si més no, empresonar i sancionar tots aquests assassins. No seria un mal menor empresonar i sancionar assassins que deixar morir tantes dones? Com es pot entendre que encara no es facin més polítiques eficaces de prevenció contra els feminicidis? Per què a l’hora d’escollir es prefereix deixar morir injustament tants milers de dones sense culpabilitat, a sancionar de manera més contundent, els culpables?

Uns culpables que, majoritàriament, són homes que haurien d’estimar aquestes dones. El 60% dels feminicidis són perpetrats dins dels seus cercles més propers.

Encara que sigui dur de dir, en general, els homes tenen una violència molt més agressiva que les dones i el resultat és que no moren ells sinó les seves víctimes. Les dones també poden matar però els seus percentatges són tan baixos que no signifiquen un tret característic d’elles.

Les dades de feminicidis que va publicar l’ONU sobre el 2023 són esgarrifoses: en van morir 21.700 a l'Àfrica, 18.500 a l'Àsia, 8.300 a les tres Amèriques, 2.300 a Europa i 300 a Oceania.

Quin país es pot permetre perdre tot aquest capital femení? Visc en una ciutat d’uns deu mil habitants. Si al món en moren per any 48.384 dones, es com si s’exterminessin, cada any, unes cinc ciutats com la meva. Podeu imaginar algú matant cada any tots els habitants de la meva ciutat? Oi que no? Doncs això passa amb les dones. I a més, seguim permetent-ho, tot i saber-ho.

Creieu que si els que morissin fossin homes, s’hauria gestionat d’una altra manera? Oi que sí?

El comunicat des de l'ONU afirma que «el feminicidi és un problema universal (i generalitzat), que afecta tots els països i regions. El 2023, Àfrica es va convertir en la regió amb el nombre més gran de víctimes de feminicidi relacionat amb la parella o la família, seguida per regions com les Amèriques i Oceania».

Si tenim recursos que ens poden ajudar a evitar feminicidis, per què no els utilitzem i els prioritzem?

M’agrada moltíssim tenir bones carreteres, bones biblioteques, bons centres cívics, bones piscines municipals... Però, primer, prefereixo que no morin dones.

És precisament a Europa on la proporció de dones mortes per la seva parella és més alta: d’un 64%. Insisteixo, per homes que haurien d’estimar-les i que, probablement, deixen fills sense mares.

I no sols no millorem d’una gravetat i culpa extrema, si no que anem a pitjor. A Catalunya, els Mossos d’Esquadra, els sis primers mesos d’enguany, han rebut unes quantes denúncies més que la meitat de l’any passat, per agressió sexual: 1.910 respecte al total de 3.686; que vol dir que han estat 67 agressions més en només sis mesos. Moltes d’aquestes denúncies acaben en assassinats.

I és que si les lleis actuals permeten que matin tantes dones, no ens en calen unes altres? És urgent i imprescindible una tolerància zero extrema.

diumenge, 12 de gener del 2025

Nens i nenes d’educació infantil

Tinc una amiga que sovint es penedeix de no quedar-se quieta al sofà a veure pel·lícules antigues, d’aquelles que abans de començar ja se’n sap el final perquè els bons sempre són bons i els dolents sempre dolents, i no li alteren l’estat anímic ni amb reflexions ni amb preocupacions.

No fa gaires dies, m’explicava la seva experiència a la classe de la seva neta. Hi havia anat a explicar-los quatre coses sobre la seva feina d’infermera. Fins hi tot, els va portar la seva maleteta amb quatre estris per poder captar millor la seva atenció..

Però ni així: dos nens de quatre anys, no van saber estar asseguts ni escoltar dues normes ben simples i elementals, durant els vint minuts que va durar l’explicació.

Al que va veure més inatent se’l va endur cap a la seva vora perquè l’ajudés a treure la xeringa de la maleteta. Ni així va aconseguir captar la seva atenció. Va preferir anar-se’n a jugar amb les joguines de la classe que, cada dia, té a l’abast. En pocs minuts, ja va afegir-se-li un altre nen. I van començar a tirar-ho tot per terra. No van ser capaços de prestar atenció a res d’allò novedós que ella s’havia esforçat a preparar per regalar-los uns aprenentatges diferents.

En canvi, dues nenes estaven molt atentes. Fins i tot, una feia preguntes. I la majoria responien a les preguntes que els feia.

La senyoreta no es va poder permetre el gust d’escoltar la meva amiga perquè havia d’anar darrere d’aquells dos nens, recollint el que tiraven i intentant fer-los entendre que havien de seure i escoltar. No va poder aconseguir-ho. Aquells dos nens, d’entre una quinzena, van enredar tota l’estona. I el percentatge que signifiquen és d’un 13%.

De sempre és sabut que les noies, en general, solen ser més aplicades i complidores. Exceptuant boníssimes excepcions, elles solen tenir més bons resultats acadèmics.

Ara bé, que ja a l’educació infantil, hi hagi nens o nenes que no sàpiguen estar asseguts i escoltar durant vint minuts i, a sobre, molestant la resta de companys i entorpint la tasca de la senyoreta, és una desgràcia. Més masculina que femenina. Perquè normalment aquest patró es va arrossegant any, rere any.

Aquests nens no són així per, només, culpa seva. Qui ha fallat són els pares que no els han ensenyat aquestes normes bàsiques. Ells en són els responsables.

I si ja sabem que ensenyar en aquestes condicions no funciona, per què no busquem altres solucions? No és prioritari poder estar assegut i escoltar abans de saber les dents que té un tauró? Seria molt demanar als pares que, quan portin els nens a escola siguin capaços de complir unes normes bàsiques?

I és que l’ensenyament públic el que hauria de ser igual i igualitari per a tothom, no es pot permetre que els nens inatents perjudiquin, dia a dia, a aquells que tenen tot el dret de poder aprofitar tots els recursos que se’ls ofereixen i pels que ja estan preparats.

L’actual educació conscient hauria de fer conscients pares i docents que no és just perjudicar ningú. Per què es volen fer exàmens per tenir gossos i no s’ajuda els pares a millorar l’educació dels seus fills?



diumenge, 5 de gener del 2025

El menjar nostre de cada dia

 No cau pas del cel com el manà. Si els quaranta anys que Déu va alimentar els israelites quan transitaven pel desert amb aquest pa que els queia a diari per arribar a la terra promesa, per què no ha tingut a bé ajudar-me a mi i a tantes altres dones que hem hagut de fer menjar per a tants comensals diaris, no només caminant per terra àrida, sinó fent alhora altres mil feines diàries?

Si ho hagués repartit millor! Quasi totes les dones amb aquesta llosa dels fogons, amb un regal de només uns cinc anyets (perquè els altres també haurien pogut afanyar-se una mica més i arribar allà on anaven amb trenta-cinc anys) durant el període de més feina amb la canalla, li hauríem estat ben agraïdes.

Perquè pensar, decidir, fer llista de la compra, recordar que falta i que hi ha repassant armaris, nevera, congelador i rebost, anar a comprar, fer cua per esperar el torn, fer cua per pagar, emplenar les bosses, carregar-ho tot i descarregar-ho tot i guardar-ho al seu lloc i obrir el foc, preparar els estris necessaris (Ui, això encara es brut!) i netejar el que falta, i cuinar (pel cap baix una hora de mitjana) tot parant taula, guardant el que hi ha de net al rentavaixelles i posant-hi el que hi ha brut a la pica... dia a dia, durant anys i panys, és esgotador! I això sense comptar el sopar, ni algun esmorzar o berenar especials.

Diuen, però no m’ho crec, que el 95% dels pensaments diaris són rebuig. Si fos cert, la majoria de famílies no haurien pogut tirar endavant. Clar que uns es poden permetre més rebuig que d’altres. I segurament té molt a veure amb el sexe i la mala distribució de les feines familiars pels segles dels segles.

Es veu que el nostre cervell té com dues activitats recurrents: una és la de divagar (que ens permet deixar fluir el pensament per allà on ens vingui de gust mentre fem altres coses com... cuinar!?); l’altra és recordar el passat (que solem utilitzar per reviure moments feliços, no pas receptes de cuina). En els dos casos, en fugim, dels fogons. I per necessitat, és clar.

El nostre cap és un engranatge d’idees i pensaments que funciona a temps complert. Sense anar més lluny, aquesta nit he somniat que anava a casa d’una amiga a donar de menjar al seu conill, gat i gos. I a ella, no li agraden els animals. Es veu que, fins i tot descansant he de d’alimentar animals.

La ciència diu que tenim prop d’uns 6.200 pensaments diaris. Quants n’hi devem dedicar moltes dones al menjar diari que no cau del cel, sense ser cuineres,? Posem només uns 1500 per dia que són 10.500 a la setmana, que són 567.000 per any i comptant una vida laboral de 30 anys, són 17.010.000! A minut per pensament, la majoria hauríem pogut fer un postgrau a Harvard.

El pensament, per no desestabilitzar la persona a la que pertany, ha d’intentar fluctuar entre el benestar i la infelicitat. Però aquest objectiu és quasi inabastable.

I és que un dels problemes per fluctuar al benestar és l’angoixa que provoca l’aclaparament diari d’alimentar persones durant anys.



dimecres, 1 de gener del 2025

«El matrimoni és el principi de la mort...

per a la dona». Aquesta és una frase de Montserrat Roig, excel·lent escriptora, periodista i entrevistadora. La seva mort prematura i la dictadura de Franco van truncar molts projectes que haurien pogut ser d’una gran vàlua per a la cultura catalana.

Nascuda el 1947, als anys 70, amb 23 anys ja defensava un feminisme d’avantguarda el de la segona onada feminista, emparada sota l’aixoplug de dones com Maruja Torres, Pilar Aymerich o Colita, només uns anys més grans que ella però companyes de lluites. Lluites per la llibertat i el feminisme.

Aquesta frase sobre el matrimoni pertany al seu llibre ¿Tiempo de mujer?, publicat en castellà l’any 1980.

Aquesta frase i moltes d’altres les ha publicat enguany la seva biògrafa (i especialista en el discurs femení contemporani a Espanya), Betsabé García, en un recull de textos teòrics sobre el feminisme titulat Món hetero.

Segons l’autora, Roig ens parla de dones «pastades del fang tenebrós del franquisme, del masoquisme mongívol, de la por dels anys joves» i arrosseguen una herència «d’una extrema violència institucional, física i moral».

Roig i la seva generació es rebel·laven, amb les seves reivindicacions, contra l’heteropatriarcat. Franco els havia manllevat els pocs drets que havien aconseguit durant la Primera República. I, amb maldat, va restablir el Codi Civil del 1889!!! amb el qual, entre altres, les dones casades necessitaven el permís del seu marit per tenir passaport, obrir un compte bancari, administrar béns i treballar. I era el marit qui rebia el salari. Aquesta llicència no es va abolir fins al 1975, poc abans de la mort del dictador.

El Generalísimo li tenia por a la Collares? D’on li sortia tant d’odi a les dones?

La frase del títol: «El matrimoni és el principi de la mort per a la dona”» expressa la seva oposició al concepte del matrimoni tradicional i s’entén perfectament dins del seu context. Les dones havien de renunciar a elles mateixes. Se’ls moria pràcticament tot. La mort de què ens parla Roig no és una mort física ni real, sinó simbòlica psíquica, emocional..., que també mata. Ha matat molt i encara mata.

Nascudes onze anys més tard que la Roig, les dones de la meva generació encara en van patir moltes d’aquestes males conseqüències del franquisme, del catolicisme... quan van casar-se.

Eren dones professionals com els seus marits però varen ser víctimes, també, de la dominació masculina. Treballàvem fora de casa però, sense necessitar el permís del marit i cínicament plantejat quasi com una heroïcitat, havien de mantenir la casa tant perfecta com la de les seves mares; havien de saber fer quiche de porro, pastís de formatge, bullabessa..., sense oblidar l’activitat esportiva i cultural... I ja s’havien encarregat d’aconseguir que pensessin que eren fantàstiques per regalar la seva vida als altres. Allò del, per exemple: «cuinar per als que estimo» Que no les estimen, a elles?

I és que moltes dones, lluitant per aconseguir aquests estàndards imposats pels homes que representa que se les estimen, hi van deixar la pell i segueixen deixant-li. I ara (abans no es deia), ja sabem que molts homes maten les seves esposes estimades.