dimecres, 7 de febrer del 2024

El cos femení és millor que el masculí

Jo ja n’estava convençuda des dels meus parts, però no gosava dir-ne res per no ser experta en la matèria.

M’encanta poder eliminar la idea de l’home caçador. A veure si, al final, serà veritat que som més bones en tot! Els homes, que n’hi ha hagut algun que ho ha pogut intuir, han fet muts i a la gàbia. I les dones no gosaven per no ser... lapidades? Però ara, les biòlogues i antropòlogues Sara Lacy i Cara Ocobock de les Universitats de Delaware i Notre Dame, respectivament, han publicat aquesta teoria a la revista Scientific American. I ningú no els farà res, només cauran malament, se les miraran amb aversió, pensaran que són ruques, que s’ho inventen... i només alguns homes, faran veure que se les creuen.

El cos femení està fisiològicament més preparat que el masculí per als esforços de resistència necessària per a la supervivència. La teoria de l’evolució humana, feta pels homes amb un clar biaix de gènere, no tenia en compte els cossos femenins.

Elles s’han basat en dades per sepultar la idea del mascle superior. I distingeixen entre sexe i gènere. Les femelles, metabòlicament, són més aptes per a la resistència. Ells tenen més potència. I això és gràcies als estrògens, unes hormones que fabriquen més les dones que els homes. I que, a més de regular el sistema reproductor, controlen la motricitat fina, la coordinació i la memòria; permeten un millor desenvolupament atlètic i més capacitat de reserva d’energia; també protegeixen la musculatura i enforteixen els ossos; augmenten els nivells de serotonina i milloren la resistència a la fatiga; milloren la glucosa i el sistema immune; milloren el creixement i desenvolupament de les neurones i redueixen l’enduriment de les artèries; redueixen la pressió arterial; afavoreixen la fluïdesa verbal i redueixen la neurodegeneració.

Voleu dir que eren tan ineptes, aquests científics, com per que se’ls passés per alt tot aquest munt de beneficis? Potser eren una mica descurats o un pèl masclistes... O ambdues variants. Perquè tenen mala pinta tants trets obviats.

Es veu que les dones, durant l’exercici, utilitzen un 70% més de greix com a energia que els homes. Ells utilitzen més els hidrats de carboni. L’energia masculina és més ràpida i més potent però es cansa aviat. En l’anàlisi d’algunes maratons, s’ha comprovat que elles frenen menys que els homes, al final de les curses. I que elles pateixen menys trencaments musculars.

Els estudis dels esquelets neandertals femelles i mascles mostren els mateixos patrons de desgast i ferides. Cosa que ens suggereix que feien les mateixes feines: les dones també caçaven rinoceronts grans i ells també cosien.

Al paleolític, ells tenen més lesions als colzes perquè seguien tirant més llances. Però llavors ja hi havia arcs i fletxes i elles els utilitzaven més. I pels enterraments, sabem que no hi havia jerarquies socials per sexe.

I és que les dones han caçat rinoceronts grans però ells no seran mai capaços de parir un nadó xic.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada