Nascuda el 1874 a Barcelona, va ser la primera dona catalana ( i de la península) que va obtenir, el 1905, el títol de perit delineant expedit per la Sociedad Económica Amigos del País, Sección de Enseñanza, Escuela de Institutrices y Otras Carreras para la Mujer. Ella no va poder cursar els seus estudis amb la mateixa igualtat de condicions que els seus companys de professió homes. Però es va especialitzar en el camp de la cartografia, un espai professional que, fins al moment, només havien ocupats homes i on va destacar més que alguns dels homes que havien pogut optar a un millor ensenyament.
Amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, el Palau Robert, a la restaurada sala 4, on hi havia les antigues cotxeres de la família Robert, ha obert una interessantíssima exposició: Una vida entre línies. Perquè és a través de la seva correspondència personal que podem assabentar-nos de les petites revolucions silencioses que ella va dur a terme en un context històric i social dominat pels homes.
L’objectiu de l’exposició, gràcies a la feina de la comissària Noèlia Ramos, es posar en valor la desconeguda feina d’aquesta oblidada i, quasi gens reconeguda professional, només pel fet de ser dona.
Però sense l’exhaustiva recerca i documentació prèvies, no hauria estat possible. El 2009, els familiars de la destacada delineant van visitar la Cartoteca de Catalunya per poder valorar el llegat de Leonor. La col·lecció és limitada però tots els mapes fets per ella encara estan en molt bon estat i reflecteixen l’interès per crear la seva pròpia cartoteca. La família va cedir a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, no sols els mapes, sinó també tot el seu arxiu personal i professional.
Leonor, que excel·lia en dibuix, podia elaborar uns mapes fantàstics. A més, també va ser-li molt útil haver obtingut el títol de magisteri.
Durant més de trenta anys va treballar com a cap de delineació a diverses companyies telefòniques on va arribar a dirigir un equip format per homes i dones. Però va dedicar-se especialment a les campanyes d’aixecament de línies elèctriques. I, com a professional, va ser reconeguda en importants publicacions de l’època
Com a dona, també va voler treballar de manera activa per ajudar les dones de la seva època. Així, a partir dels anys vint, va dedicar-se a l’ensenyament de la delineació a l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular de la Dona fundat per Francesca Bonnemaison ―pionera en educació femenina de la seva època. Més endavant, va obrir la seva pròpia escola: Academia de deliniación para señoritas, a Barcelona. Amb el seu activisme també va lluitar per l’emancipació de la dona i per la seva presència en tots els àmbits de la societat.
I és que una vegada més, una dona pionera, ha estat ignorada. I per això, desconeguda. Quantes dones han patit aquest ostracisme masculí! I cal plantejar-nos si va haver de renunciar a tenir una família pròpia perquè pogués excel·lir en la seva feina. Calculeu quantes dones han fet aquesta renúncia?